Waarom lijstjes zo fijn zijn in december

Waarom lijstjes zo fijn zijn in december

Het is december! Ook wel de gezelligste maand van het jaar genoemd, met sprankelende feesten zoals Sinterklaas, Kerstmis en de jaarwisseling. Fijn samen zijn, lekker tafelen, cadeautjes krijgen en geven. Allemaal super leuk natuurlijk maar voor het zover is kun je wel de spreekwoordelijke stress vlekken ontwikkelen. Want de decembermaand gaat ook gepaard met een hoofd vol to do’s.

1001 to do’s

Misschien heeft de kerstverlichting het vorig jaar begeven. Omdat je nog een heel jaar had om een nieuwe lichtsnoer te kopen stond het niet zo hoog op het prioriteitenlijstje. En dan komt december soms nog te vroeg. Met alle andere dingen die je moet doen (surprises maken, gedichten opstellen, een kerstdiner planner, cadeautjes inslaan, kerstkaarten schrijven) kun je in deze maand ’s nachts wel eens wakker liggen. En dat is precies waarom lijstjes maken een goed idee is.

Schrijf je hoofd leeg

Het kan echt helpen om al die to do’s die door je hoofd tollen uit te schrijven. Lekker ouderwets op papier of natuurlijk in je telefoon. In je telefoon is handig, want deze heb je meestal bij de hand. Maar soms ben je liever even los van de smartphone. December-taken bijhouden in een notitieboekje kan daarom ook fijn werken. Beide opties zorgen er in ieder geval voor dat je een plek hebt waar je jouw hoofd kan leeg schrijven. Zo hoef je niets te vergeten en krijg je meteen een beetje overzicht. 

Orde in de chaos scheppen

De nadruk ligt op een ‘beetje overzicht’ want een to do list kan al snel een rommeltje worden. Schep meteen orde door de verschillende taken uit te splitsen. Schrijf bijvoorbeeld een lijstje met cadeautjes die je nog moet halen en voor wie. Op een ander lijstje houd je ideeën bij voor het kerstmenu. Je kunt een lijst maken naar wie je allemaal kerstkaarten wilt versturen. Heb je kinderen? Dan zijn er misschien ook feestelijke activiteiten vanuit school waarvoor je dingen moet regelen.

Afvinken geblazen

Verschillende lijstjes met thema’s of bijvoorbeeld gerangschikt op feest (pakjesavond, kerst, oud & nieuw) vormen je leidraad bij het plannen. Je hebt voor jezelf duidelijk wat je moet doen en je weet wanneer je iets viert. Daarop kun je jouw plan de campagne afstemmen. Een cadeautje binnen, gedicht geschreven of het perfecte kerstmenu bedacht? Afvinken maar die taak. Hoe heerlijk is dat gevoel?

Begin op tijd

Wellicht is het voor dit jaar te laat en ben je wanhopig aan het last minute shoppen geslagen. Gelukkig vieren we volgend jaar weer al deze gezellige feestdagen. Met lijstjes maken kun je niet te vroeg beginnen. Zeker inspiratielijstjes gaan je later in het jaar van pas komen. Proef je ergens een lekker hapje? Vraag het recept, misschien leuk voor de kerstdagen. Ook handig, sommige lijstjes kun je gewoon hergebruiken. Bijvoorbeeld die met de mensen aan wie je een kerstkaart hebt geschreven.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *