Kraamzorg; regel het op tijd!

Kraamzorg; regel het op tijd!

Hoe geweldig! Je bent zwanger en kan niet wachten tot je je kindje in de armen mag sluiten. Heerlijk aan de gang met de kinderkamer, wiegje uitzoeken, kleur van de muren bepalen en alvast een keer naar de drogist voor dat eerste pak piepkleine luiertjes. Je leeft als in een droom…

Kraamzorg

Niets mis natuurlijk met dit alles. Geniet er maar lekker van, want voor de meesten gebeurt het niet zo heel vaak dat ze in blijde verwachting zijn. En waarom zou je je dan inhouden? Maar er zijn ook wel een aantal zaken waar je wellicht minder op zit te wachten maar die wel heel belangrijk zijn en die je op tijd moet regelen. Wat dacht je van de kraamzorg?

Uren

Iedereen in Nederland heeft na de bevalling recht op een aantal uur kraamzorg die wordt vergoed uit de basisverzekering van de ziektekostenverzekering. Hoeveel uur precies, is afhankelijk van de specifieke situatie, maar 24 uur is een absoluut wettelijk minimum. Standaard kun je uitgaan van 49 uur (bij het geven van borstvoeding) of 45 uur (bij kunstvoeding). Deze uren zijn meestal verdeeld over acht dagen. In heel bijzondere situaties kun je maximaal 80 uur toegewezen krijgen. Hoeveel uur voor jou van toepassing is, wordt bepaald op basis van een beoordeling door kraamverzorgende en je verloskundige of de huisarts. Ze kijken daarbij onder andere naar zaken als:

  • Hoe verliep de bevalling? Waren er complicaties?
  • Was een ziekenhuisverblijf noodzakelijk?
  • Is er sprake van een twee- of meerling
  • Is er sprake van opstartproblemen bij je kindje?
  • Komt de borstvoeding goed op gang?
  • Herstelt de vrouw snel genoeg?
  • Ben je alleenstaande moeder?

Aanvragen

Weet je eenmaal dat je zwanger bent, dan kun je de kraamzorg aanvragen. In het algemeen wordt geadviseerd dit te regelen tussen de 10e en 16e week van je zwangerschap. De kraamzorgorganisatie is dan goed in staat jouw zorg in te plannen en jij weet zeker dat het straks allemaal goed geregeld is als je zoon of dochter is geboren. Met een kraamverzorgende die je helpt en bijstaat in de eerste dagen van je kraamtijd. Zodat je er optimaal en zorgeloos van kunt genieten!Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *